HUMMOS
250g cizrny, 15cl sezamové pasty Tahini, cca 15cl olivového oleje, 3 stroužky česneku, šťáva z l citronu, sůl, špetka pepře.
Vaření cizrny: Cizrnu namočíme přes noc do slané vody, dáme ji vařit do nové vody bez soli nejlépe do tlakového hrnce. V odkrytém hrnci přivedeme k varu, přilijeme trochu studené vody (tzv. šoková metoda vhodná pro rychlejší vaření luštěnin), zavřeme, natlakujeme a vaříme cca 40 min. Není-li cizrna ještě dost měkká, přivedeme ještě jednou k varu – stačí na chvíli.
Uvařenou cizrnu rozmixujeme s uvedenými složkami.
Servírujeme pokapané olejem s rozpuštěnou paprikou a petrželkou, zeleninou a chlebem.
GUACAMOLE
Zralé avokádo, cibule na drobno, rajče na drobno, citron, pepř, sůl, špetka mletého koriandru
Avokádo rozmačkáme vidličkou a smícháme s uvedenými ingrediencemi. Jejich poměr záleží na individuální chuti. Servírujeme s pita chlebem nebo mažeme na chléb.
SABDŽÍ
Hořčičné semínko, kumin, cibule, česnek, brambory, zelenina: např. mrkev, zelí, květák, cukina, brokolice, pór (stačí 2 druhy), garam masala nebo kari, rajský protlak, sůl
Na oleji osmahneme hořčičné semínko (asi lžičku na pánev) a celý kumin (lžičku), po chvíli dáme cibuli, pokrájený česnek (cca 3 stroužky na pánev), pak syrové brambory nakrájené na kostičky a bobkový list. Asi 2 minuty restujeme (mícháme), přidáme pokrájenou zeleninu, garam masalu nebo karí , společně osmahneme. Nakonec dáme lžíci rajského protlaku. Osolíme, dusíme, podléváme podle potřeby vodou (opatrně).
ČOČKOVÝ DÁL – cca 5 PORCÍ
200g čočky, olej, 1 čl kuminu, 1 čl černé hořčičné semínko,česnek, 1 cibule,2 mrkve, ½ čl karí nebo 1 čl garam masaly, 3 rajčata nebo malý protlak (může být obojí)
Do prohřátého oleje nasypeme kumin a černé hořčičné semínko. Smažíme až začne praskat. Přidáme pokrájený česnek, cibuli, po chvíli mrkev nakrájenou na kolečka a společně osmahneme. Okořeníme kari nebo garam masalou, osolíme a nakonec dáme pokrájená rajčata a/nebo rajský protlak.
Promícháme s vařenou čočkou, podle potřeby dosolíme.
Servírujeme s pita chlebem nebo rýží, lžící jogurtu a kvašeným zelím nebo se sabdžím.
KHÍR – INDICKÝ RÝŽOVÝ PUDINK
100 g bílé rýže, špetka soli, 1 l mléka nebo 0,5 l méka a 0,5 l vody a smetana, , drcený kardamom, cukr
Rozvaříme rýži s vodou a mlékem – vařit dlouho na mírném ohni, začínáme s vodou, postupně přilíváme mléko, dochutíme cukrem, kardamomem a smetanou. Vaříme-li rýži pouze v mléce, je to lepší, ale musíme míchat, aby se khír nepřipálil. Můžeme přidat rozinky, mandle, banán, sladké jablko.
Servíruje se polité karamelem a posypané oříšky nebo mandlovými lupínky.